Zelf je woning klaar maken voor bezichtiging met de kijkers van je huis

Zelf woning klaarmaken voor bezichtiging

Stel je wil je huis verkopen, je hebt een makelaar ingeschakeld, je advertentie staat op Funda. Nu maar wachten op positieve reacties. Hopelijk komen er binnen niet al te lange tijd huizenzoekers op jouw advertentie af, die het huis graag eens zouden willen bezichtigen. Dan begint voor jou het echte werk pas. Jij moet er dan zelf voor zorgen dat je woning klaar is gemaakt voor de bezichtiging. Je zorgt ervoor dat het huis er op zijn best uit ziet, in de hoop dat de kijkers meteen onder de indruk zijn en over gaan tot het kopen van het huis. Mocht dit helaas niet het geval zijn, dan is het huis in ieder geval klaar voor een volgende bezichtiging.

Zo maak jij jouw huis klaar

Iedereen weet dat een huis dat in goede staat verkeerd sneller verkocht wordt en tegen een hogere prijs, dan een vergelijkbaar huis dat er een stuk minder goed uitziet. Wanneer je je huis klaar gaat maken voor een bezichtiging zijn er een aantal zaken waar je zeker aandacht aan moet besteden om van het bezoek een succes te maken. Probeer daarbij door de ogen van de huizenzoekers te kijken, maar ga daarbij niet te ver en waak ervoor dat het huis niet al te onpersoonlijk wordt. Het moet natuurlijk nog wel als een fijn thuis aanvoelen.  

De eerste stap die je kan nemen is het goed schoon maken van het huis en het opruimen van de rommel. Wanneer er spullen door het huis rond slingeren of er veel accessoires staan, is het moeilijker voor de kijkers om een goede inschatting van de ruimte te maken. Bovendien geven al die spullen jouw persoonlijke tintje aan het huis. Voor de kijkers is het echter beter als het huis er zo objectief mogelijk eruit ziet. Zo kunnen ze zich beter voorstellen hoe het zou zijn als de eigen spullen er staan en ze er zelf wonen. Natuurlijk moet  je het huis niet helemaal leeg maken. Dan zou het ongezellig ogen en wie wil er nou in een ongezellig huis wonen?

Wees slim, en maak je huis zelf verkoopklaar. Je verdient zo €8.000

Een tweede aandachtspunt is het kleine achterstallig onderhoud. Voor jou is het maar een klein klusje, maar de kijkers zien een huis waar goed voor gezorgd is en waar ze zelf niet zoveel aan hoeven te doen. Wanneer je je huis doorloopt controleer dan onder andere op een deur die klemt of waarvan de deurklink niet goed vast zit, een drempel die los zit, een kozijn waarvan de verf een beetje beschadigd is.

Controleer ook je kranen en afvoeren. Druppelende kranen of een gootsteen die niet goed leeg loopt, maken een huis minder aantrekkelijk voor de koper. En stel dat er ergens een leiding verstopt zit en er komt een lekkage nadat  het huis verkocht is, dan ben jij er nog voor aansprakelijk. Des te meer reden om dit van te voren op te lossen.

Bekijk onze gratis checklist

Ook voor de foto’s

Het is overigens niet  alleen voor een bezichtiging van belang dat het huis er op zijn best uit ziet. Eigenlijk zou je daar al voor moeten zorgen voordat de foto’s voor de advertentie en/of brochure worden gemaakt. Die foto’s zorgen namelijk voor de eerste indruk die een huizenzoeker zal krijgen van jouw huis. Ziet het huis er op de foto’s rommelig of vol uit of zie je wat achterstallig onderhoud, dan is de kans groot dat mensen al snel afhaken en verder gaan zoeken naar een ander huis.

Hoewel veel makelaars je hierop zullen wijzen en je adviseren het huis voor de foto’s al in orde te maken, doet lang niet elke makelaar dat. Jammer, want in dat geval loop je kijkers mis, die anders serieus geïnteresseerd zouden zijn in het huis.