Zelf woning klaar maken bezichtiging huis kijkers.

Wisselen van makelaar zomaar mogelijk?

Staat je huis al een tijdje te koop en wil je nu van je makelaar af? En liever een nieuwe professional in de arm nemen? Het is vervelend als de verkoop van je huis niet goed loopt en dubbel vervelend als dat komt doordat je ontevreden bent over (het werk van) je makelaar.

Je hebt je vertrouwen in een professional gesteld om een belangrijk en ingewikkeld proces in je leven tot een goed einde te brengen. Het gevoel dat de makelaar dan niet genoeg zijn best doet om je huis te verkopen kan ontzettend frustrerend zijn.

Kan ik overstappen naar een andere makelaar?

Het is zeker mogelijk om naar een andere makelaar over te stappen. Over het algemeen is dat mogelijk zonder veel vervelend gedoe. Een goede makelaar zal je zelf aanbieden om je te begeleiden in je zoektocht naar een andere makelaar. Een makelaar heeft een inspanningsverplichting: je betaalt hem niet voor de uiteindelijke verkoop van je huis, maar voor de inspanningen die hij verricht om tot die verkoop te komen.

Doet hij in jouw optiek niet voldoende moeite voor je, dan ben je gerechtigd om de samenwerking op te zeggen. Je doet dat bij voorkeur schriftelijk, dus via een brief of e-mail.

Wat zijn redenen om naar een andere makelaar over te stappen?

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je op zoek bent naar een andere makelaar. Vooral goedkopere (internet)makelaars kunnen tegenvallen. Een paar redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe makelaar zijn de volgende.

  • Als er nauwelijks interesse lijkt te bestaan voor je huis: er komen geen berichten of verzoeken om informatie van potentiële kopers. Dit ondanks dat je huis een goede koopprijs heeft.
  • Je makelaar houdt weinig bezichtigingen van je huis;
  • Het contact met je makelaar verloopt moeizaam: hij is slecht bereikbaar, reageert laat of niet op je e-mails en berichten en/of hij stelt zich niet klantvriendelijk of professioneel op;
  • Als je het idee hebt dat je huidige makelaar geen proactieve houding aanneemt en dus niet met overtuiging en inzet op zoek is naar kopers.

 

Ben ik mijn huidige makelaar kosten verschuldigd?

Dat hangt af van de bepalingen in de overeenkomst die je met je makelaar hebt gesloten. Als er een bepaling opgenomen is voor een boete of ontbindingsvergoeding, dan heeft de makelaar recht op een vooraf bepaald bedrag als je overstapt. Dit tenzij je gegronde redenen hebt om de makelaar een wanprestatie te verwijten en de overeenkomst door een rechter te laten ontbinden. Lees om je beginnen je contract goed door als je van makelaar wil switchen en denk even rustig na of je bereid bent om de eventuele ontbindingsvergoeding te betalen.

Sowieso moet je betalen voor de handelingen die de makelaar al heeft uitgevoerd (bijvoorbeeld advertenties die geplaatst zijn), als je dat nog niet hebt gedaan. Als je huis kort na de beëindiging van de overeenkomst toch verkocht wordt en de makelaar kan hard maken dat zijn inspanningen tot de verkoop hebben geleid, dan heeft hij recht op courtage.

Hoe vind ik een nieuwe makelaar?

De beste keuze voor een makelaar is meestal een ervaren professional in jouw regio. Hij heeft de contacten, is op de hoogte van de fijne kneepjes van de plaatselijke woningmarkt en het is voor hem van belang dat hij zijn naam in de streek hoog houdt.

Je vindt een makelaar via het internet (bijvoorbeeld via de website www.verkoopmakelaaroffertes.nl). Het is verstandig om bij meerdere makelaars een offerte aan te vragen. Je kunt persoonlijk contact met ze zoeken, uitleggen wat de situatie is en aan de makelaars vragen hoe zij de verkoop van jouw huis aan zouden pakken.