Zelf woning klaar maken bezichtiging huis kijkers.

Kun je wisselen van makelaar zonder kosten?

Schiet de verkoop van je woning niet op en overweeg je om een andere makelaar in te schakelen? En vraag je je af of daar kosten mee gemoeid zijn? Het korte antwoord: soms wel en soms niet. Het hangt namelijk van je contract af en van een aantal omstandigheden. Hier leggen we je uit of en welke kosten je moet betalen als je besluit om van makelaar te wisselen.

 

Wanneer is het tijd om over te stappen?Woning bezichtiging zelf verkopen en klaarmaken

Het is vervelend als je het idee hebt dat je makelaar niet voldoende actie onderneemt om je huis te verkopen. Je kunt daarover in eerste instantie met hem in gesprek gaan. Misschien heeft hij een goede verklaring en zijn je verwachtingen te hoog gespannen.

Als je (toch) denkt dat hij niet zijn best doet en dat de verkoop van je huis via deze makelaar spaak loopt, dan kan je overwegen om van makelaar te wisselen.

 

Wat zijn redenen om een andere makelaar te nemen?

Tekenen dat je bij een andere vakman beter af bent, zijn bijvoorbeeld de volgende. Je ziet geen of weinig concrete acties die de makelaar onderneemt om je huis aan te prijzen (geplaatste advertenties, geplande bezichtigingen). Of je merkt dat er geen reacties komen op de advertenties. Het probleem kan hem ook zitten in de communicatie met je makelaar – hij reageert bijvoorbeeld heel laat of heel kort op je e-mailtjes of is telefonisch bijna niet te bereiken.

Ook kan je gaan twijfelen aan zijn vakkundigheid door hoe hij zich opstelt – hij toont bijvoorbeeld weinig interesse of maakt een lakse indruk. Dit alles terwijl je huis een goede vraagprijs heeft en de woningmarkt in jouw regio niet compleet op z’n gat ligt. Kortom, er zijn duidelijke aanwijzingen dat deze man of vrouw zich niet of nauwelijks actief inzet om een koper voor je huis te vinden.

 

Zijn er kosten verbonden aan het wisselen van makelaar?

Of je je makelaar een vergoeding moet betalen als je van makelaar wisselt is de vraag. Het hangt vooral af van het contract dat je hebt ondertekend toe hij de opdracht van je aannam. Soms is er in een contract namelijk een clausule opgenomen met een zogenaamde ontbindingsvergoeding.

Daarin staat een bedrag vermeld waar de makelaar recht op heeft als je vóór de verkoop van het huis de samenwerking beëindigt. Dit bedrag kan je eigenlijk alleen omzeilen als je bewijs kunt leveren van een wanprestatie.

 

Hoe bewijs ik dat mijn makelaar een wanprestatie heeft geleverd?

Een wanprestatie vindt plaats als een makelaar niet voldoet aan de bepaling in het contract. Om een wanprestatie aan te tonen dien je – alweer – je contract te pakken en te kijken welke daarin overeengekomen activiteiten wel en niet zijn uitgevoerd. Let op: een makelaar is niet verplicht om te zorgen dat je huis verkocht wordt – hij is alleen verplicht om daartoe inspanningen te verrichten.

Als een makelaar moeite onderneemt om je huis te verkopen, dus bijvoorbeeld je huis online plaatst en één enkele advertentie zet, heeft hij al aan die verplichting voldaan. Het hangt er van af wat er precies in het contract staat over de diensten die de makelaar zou uitvoeren. Als hij daar duidelijk niet aan voldaan heeft, kan je eventuele vorderingen van hem afwijzen door je op zijn wanprestatie te beroepen.

 

Welke andere kosten moet ik betalen?

Behalve een eventuele vergoeding voor het wisselen kunnen er nog openstaande posten zijn, voor bijvoorbeeld geplaatste advertenties of achterstallig loon (intrekkingskosten). De intrekkingskosten dienen nog voldaan te worden aan de makelaar. Ook kan het zijn dat na de opzegging van de makelaar het huis toch verkocht wordt. Als dat aantoonbaar door zijn eerdere werkzaamheden is veroorzaakt, dan heeft de makelaar recht op courtage, ofwel een deel van de verkoopsom.