Zelf woning klaar maken bezichtiging huis kijkers.

Presenteer je huis goed

✘ MET SCHILDERIJ

Wanneer je van plan bent om jouw huis te gaan verkopen dan wil je dat uiteraard zo snel mogelijk en tegen een goede prijs doen. Je kan hier zelf aan bijdragen door jouw huis goed te presenteren.

Door een goede, objectieve presentatie zal je sneller de aandacht trekken van mensen die een huis zoeken en wordt er vaker overgegaan tot een bezichtiging. Laat het huis dan op zijn best zien en geef de kijkers de kans om zich in te beelden dat ze er zelf wonen. Het zal niet lang duren voordat jij een koper voor jouw huis gevonden hebt.

 

Kijken door de ogen van de koper

Wil je jouw huis op een goede manier presenteren is er een belangrijke spelregel die je niet mag vergeten. En dat is dat je het huis moet bekijken door de ogen van de koper. Jijzelf hebt veel herinneringen aan het huis en hebt jouw eigen stempel op het huis gedrukt. Waarschijnlijk ben je zelfs een beetje ‘bedrijfsblind’ geworden voor bepaalde zaken. Zo zie je bijvoorbeeld niet eens meer dat de verf hier en daar begint te bladderen of dat je woonkamer toch wel erg rommelig is. Maar voor een potentiële koper die voor het eerst het huis komt bezichtigen zijn dat nou juist de dingen die bepalend zijn voor de indruk die het huis maakt.

Denken als de kijker

Hoe kijk je nou als koper naar het huis? Denk eens terug aan jouw eigen ervaringen toen je het huis voor het eerst ging bekijken. Wat waren nou de punten die jou destijds zo aanspraken en de doorslag gaven om het huis te kopen. Zeer waarschijnlijk zijn dat precies dezelfde punten waar de huidige kijker ook voor zal vallen. Door deze aspecten te benadrukken in de presentatie van het huis, vergroot je de kans dat je het huis voor een goede prijs zal verkopen.  Daarnaast kunnen je familie of vrienden ook een grote hulp zijn. Vraag ze om eens kritisch naar het huis te kijken. Zij kunnen namelijk objectiever naar het huis kijken dan jijzelf. Wellicht kan je aan de hand van de reacties wat simpele zaken aanpassen zodat het huis er aantrekkelijker uit ziet. Hoezeer jij zelf ook gehecht bent aan alle spulletjes en accessoires die jij in de loop van de jaren hebt verzameld, besef je goed dat dit jouw eigen persoonlijke smaak vertegenwoordigd. Een eventuele kijker zal een andere smaak hebben dan jij en het is goed mogelijk dat hij of zij jouw dierbare spulletjes alleen maar ziet als rommel. Zorg er daarom voor dat deze spullen zijn weg geborgen op het moment dat een geïnteresseerde het huis komt bezichtigen. Het huis zal daarmee een neutralere uitstraling krijgen en vermindert de kans dat de kijker ergens op af knapt.

Tips Huis verkopen met ideale kijkers

Hetzelfde geldt voor jouw meubels. Bekijk kritisch welke meubels je laat staan wanneer het huis in de verkoop staat en welke meubels je alvast opslaat. Laat de grote meubels staan, maar wellicht kan je die bijzettafeltjes of de kleine kastjes beter uit de woonkamer halen. Hoe minder meubels erin staan, hoe groter en ruimtelijker de woning zal lijken. En daarmee maakt het huis een positievere indruk op de kijker. Naast het weghalen van meubels, kan je ook eens kijken naar de indeling van de meubels. Misschien kunnen ze op een logischere plek neergezet worden, zodat het huis toegankelijker lijkt. Vergeet bij de voorbereiding de tuin niet. Een kijker kan afgeschrikt worden door een onverzorgde tuin met struiken die alles overwoekeren. Het zal hem of haar aan het denken zetten over hoeveel werk het zal zijn om alles weer in orde te krijgen. Bovendien kan hij geen goede indruk krijgen van de grootte van de tuin. Van tevoren een beetje maaien en snoeien doet wonderen.