Hoeveel aantal woning bezichtigingen via Funda

Wat is een tegenbod en hoe moet je handelen als je een tegenbod krijgt? Eigenlijk gaat het over het hele bieding traject. Het kan op meerdere manieren verlopen. Uiteraard gaat het vooraf aan een bezichtiging. Mensen hebben de woning bekeken, soms twee keer. Soms hebben ze een adviseur meegenomen of een familielid.

De koper laat zich natuurlijk goed informeren voordat hij verder gaat. Die dag komt natuurlijk, soms al heel snel, en dan komt het bod. Het is dan zo dat de kopende partij het bod uitbrengt, en wij gaan dan overleggen met de verkoper wat hij van het bod vind.

Wat is een tegenbod?

De verkoper heeft altijd drie opties. Hij kan zeggen, ik doe er niks mee want de voorwaarden liggen te ver af van het doel wat ik wil bereiken. Je bent niet verplicht  in te gaan op ieder willekeurig voorstel dat je krijgt.

 

De tweede optie is dat hij een tegenvoorstel doet. Dat hoeft niet alleen over de prijs te gaan, maar dan kan er ook gesproken worden over een datum. Wanneer willen we dan dat de woning overgedragen wordt? Maar ook voorwaarden die er zijn. Financieel voorbehoud is een hele algemene. Een koper wil zijn financiën 100% rond hebben, daar heeft hij zijn bank voor nodig.

Dat zal hij niet de eerste dag al 100% kunnen toe zeggen, en zal daarin een aantal weken nodig hebben om met die bank tot een akkoord te komen.

Wat is dan gebruikelijk bij een tegenbod?

Bouwkundige keuring is tegenwoordig ook eentje die standaard in de model koopovereenkomst is opgenomen. Kan in voorbehoud zijn. Maar ook de verkoop van een bestaande woning van die verkoper zelf. Dat is een heel pakket aan zaken. Daar ga je met de verkoper mee in overleg en dan komt er een reactie, een tegenbod zoals dat heet.

 

Bekijk hier ons stappenplan.

Trucs van de koper om de verkoopprijs te drukken

Er is natuurlijk nog een derde optie. Als iemand een weergaloos bod doet. Wij noemen dat een knock-out voorstel, wat gewoon echt geweldig is, en als je als verkoper het van dit is helemaal wat we willen.

Daar worden wij ontzettend blij van.

Dan kun je uiteraard ook akkoord gaan met zo’n voorstel. En dan is in ieder geval de mondelinge overeenkomst een feit geworden. Dat heeft wettelijk nog niks om het lijf.

“Mondeling, dat heeft wettelijk nog niks om het lijf.”

Bij woningen geldt het schriftelijke vereisten. Twee handtekeningen zijn er voor nodig, meestal vier. Twee van de verkoper en twee van de koper. Die moeten op schrift staan, dan pas heb je echt een koop. Deze vraag ging over biedingen, wat is een tegenbod en wat gaat er allemaal aan vooraf? Dat zijn dus de drie opties die ik zojuist heb beschreven over een tegenbod.