Zelf je woning klaar maken voor bezichtiging met de kijkers van je huis

Een goede presentatie leidt tot verkoop

Heb jij jouw huis te koop staan? Dan kan je hier een aantal goede tips vinden om jouw huis zo snel mogelijk te verkopen. Wat erg belangrijk is, is dat het er aantrekkelijk uitziet voor geïnteresseerden die jouw huis komen bekijken. Met de eerste bezichtiging is het van belang een goede eerste indruk te maken.

Je zorgt voor een goede presentatie van het huis door alle verschillende ruimtes eens goed onder de loep te nemen. Hoe meer ruimtes er netjes uitzien, hoe groter de kans is dat een kijker overgaat tot de aankoop van het huis.

Tips voor een aantrekkelijk huis

De eerste is tevens de belangrijkste tip: zorg dat het huis netjes opgeruimd en goed schoon is. Zorg ervoor dat alle rondslingerende spulletjes uit het zicht zijn opgeborgen. Door eens goed te stofzuigen en het wassen van de ramen krijgt het huis een frisse schone uitstraling. In de keuken is het natuurlijk  een must dat de gootsteen en het aanrecht smetteloos schoon zijn. Een tweede aandachtspunt hangt eigenlijk samen met de eerste. Door goed schoon te maken en niet teveel spullen in het zicht te laten, zorg je ervoor dat je huis een prettige woonsfeer krijgt. Door het uit het zicht houden van bijvoorbeeld jassen, schoenen en handdoeken lijkt het huis fris en overzichtelijker. Je kan het huis gezellig maken door een paar leuke, kleurrijke accessoires. Naast het huis moet er aandacht besteedt worden aan de tuin.

Een overwoekerde tuin biedt immers niet zo’n aantrekkelijke aanzicht. Zorg ervoor dat het gras is gemaaid, onkruid is weggehaald en grote struiken zijn gesnoeid. Vergeet niet de schuur op te ruimen. Voor veel mensen is juist de schuur een verzamelplek voor allerlei spullen. Door ervoor te zorgen dat het is opgeruimd, oogt het een stuk ruimtelijker en kan de kijker pas echt goed zien hoeveel ruimte je hebt. Wat voor mensen die het huis komen bezichtigen, kan het ruiken van onaangename luchtjes een flinke afknapper  zijn. Wordt er in jouw huis gerookt of heb je huisdieren? Dan doe je er verstandig aan om voor een bezichtiging even goed te luchten en eventueel met een luchtverfrisser rond te lopen.

Hoe zelf presentatie huisverkoop in orde maken?

Kamers die worden gebruikt als opslag kan je het beste zover mogelijk leeg te maken. Lege kamers geven de geïnteresseerden een groter gevoel van ruimte en maakt het ze makkelijker om zich voor te stellen hoe ze de kamer kunnen gaan gebruiken.

Laat de kijkers zoveel mogelijk de natuurlijke lichtinval van het huis ervaren. Dat doe je door de gordijnen of lamellen zover mogelijk open te maken. Kamers met weinig licht van buiten kan je lichter maken door er een extra lamp aan te doen.

De makelaar verkoopt wat jij hebt klaargemaakt 😉

Wanneer je met alle bovenstaande punten aan de slag bent geweest, heb je ervoor gezorgd dat jouw huis zo goed mogelijk wordt gepresenteerd. Vind je het toch een beetje moeilijk om objectief door je huis te lopen, dan kan je in de meeste gevallen samen met de verkoopmakelaar een rondje door het huis maken. De makelaar geeft je tips over hoe je je huis zo overzichtelijk mogelijk te maken. Hij vertelt je of je beter met de meubels moet schuiven of wat accessoires moet toevoegen of juist weg halen.

Een opgeruimd, licht en schoon huis zal een goede indruk maken op de kijker. De kans dat je het huis snel en voor een goede prijs kan verkopen is daarmee aanzienlijk vergroot. De makelaar zal een brochure over jouw huis opstellen waarin hij het huis zo aantrekkelijk mogelijk presenteert. Hij zal foto’s in de brochure opnemen en alle specificaties van het huis zo uitgebreid mogelijk beschrijven.