Zelf woning klaar maken bezichtiging huis kijkers.

Niet tevreden over je makelaar? Wisselen of niet

Het kan natuurlijk zo zijn dat je makelaar niet aan je wensen voldoet. Er komen nauwelijks reacties op de advertenties, er vinden geen bezichtigingen plaats en je makelaar geeft niet echt de indruk dat het hem allemaal veel kan schelen. Dat is voor jou ontzettend frustrerend en jammer.

Maar het is niet onoverkomelijk: je kunt van makelaar wisselen als je wilt. Overweeg daarbij goed welke opties je hebt en ga na wat de voorwaarden zijn om de opdracht bij je huidige makelaar te beëindigen.

 

Heb ik het recht om te wisselen van makelaar?

Ja, dat heb je. Je zit niet vast aan een bepaalde periode of bedrag om je makelaar in dienst te houden, tenzij jullie dat specifiek in het contract hebben laten opnemen en dat komt in principe nooit voor. Je kunt dus, als je ontevreden bent over zijn inzet, je makelaar de wacht aanzeggen.

Elke makelaar heeft een inspanningsverplichting, waarmee zijn opdracht in feite is om voldoende moeite te doen om je huis te voorkomen. Het simpele feit dat jij niet vindt dat hij voldoende inspanningen verricht, maakt dat hij niet aan deze plicht voldoet.

 

Wat is een goede reden om van makelaar te wisselen?

Er zijn een paar situaties die een goede aanleiding zijn om te kijken naar een andere professional. De kans is dan groot dat je met een andere makelaar een betere kans maakt om je huis (sneller) te verkopen. In de volgende situaties kan je bij jezelf nagaan om van makelaar te wisselen.

  1. Je makelaar lijkt geen of weinig advertenties te plaatsen, contact te houden met geïnteresseerden en andere werkzaamheden te ondernemen die gunstig zijn voor de verkoop van je huis.
  2. Er vinden nauwelijks of geen bezichtigingen plaats en er wordt niet gereageerd op de advertenties die geplaatst zijn.
  3. Het contact met je makelaar loopt niet lekker: je kunt hem niet goed telefonisch bereiken, hij reageert laat, kortaf of helemaal niet op je e-mails of andere correspondentie, jullie zitten qua ideeën over de verkoop van je pand niet op één lijn, of hij heeft een ongeïnteresseerde en lakse houding;
  4. Dit alles terwijl je huis een naar jouw inzicht schappelijke vraagprijs heeft en terwijl de makelaar voldoende tijd heeft gehad (minstens drie maanden) om je huis te kunnen promoten.

 

Ben ik mijn makelaar geld verschuldigd?

Alleen als er in je contract een bepaling staat die je makelaar recht geeft op een vergoeding bij beëindiging van de opdracht. De meer klantvriendelijke makelaars hebben meestal niet zo’n bepaling in hun contracten. Als je al slechte ervaringen met makelaars hebt gehad, verzoek de volgende dan om niet zo’n bepaling in het contract op te nemen.

Als je je makelaar nog geld schuldig bent voor verricht werk, dan moet je die betalingen uiteraard voldoen zoals een woningvideo of woningfotografie, tenzij je meent dat er sprake is van een wanprestatie. Als zijn eerdere inspanningen –aantoonbaar- leiden tot de verkoop van je huis, ook na beëindiging van het contract, houdt de makelaar recht op een deel van de koopsom (courtage).

 

Hoe zeg ik mijn makelaar op?

Doe dit altijd schriftelijk. Je kunt je makelaar een (al dan niet aangetekende) brief of e-mail sturen (zie voorbeeld). Daarin moet minimaal staan:

Je NAW-gegevens en de naam van de makelaar;

de datum van de brief en de datum van opzegging;

het feit dat je je contract opzegt;

een verzoek om een (schriftelijke) bevestiging van de opzegging binnen twee weken.

 

Je hoeft geen reden op te geven waarom je de samenwerking wilt beëindigen. Maar waarschijnlijk weet hij die zelf wel. Natuurlijk kan je teleurstelling in je makelaar in je brief van je afschrijven. Hierbij blijf je natuurlijk altijd beleefd en doe je geen beledigende of strafbare uitspraken.