Zelf woning klaar maken bezichtiging huis kijkers.

Bij het verkopen van je huis komt heel wat bij kijken. De meeste mensen die een huis willen verkopen schakelen daarbij de hulp in van een makelaar. Deze zal veel voor je regelen, maar er is nog steeds veel wat je zelf moet doen. Zo moet je er onder andere voor zorgen dat je huis is opgeruimd en er netjes en schoon uit ziet.

Wanneer je wel erg veel meubels hebt staan, dan is het een goed idee om alvast een aantal overbodige meubels weg te halen en op te slaan. Op die manier is het huis een beetje leger en oogt het groter. Dat maakt het voor de kijkers makkelijker om een goede inschatting te maken van de grootte van de ruimte. Ze kunnen zich dan beter voorstellen hoe hun eigen meubels in het huis zouden staan.

Dus komen er mensen naar je huis kijken, kijk dan eens kritisch naar jouw woning en doe wat kleine aanpassingen om het aantrekkelijker te maken. Heb je daarbij ook aan je inrichting gedacht? Hoewel het voor jou wellicht als een grote aanpassing voelt, je huis voelt niet meer als jouw thuis, met het veranderen van de inrichting kan je je huis een hele andere uitstraling geven.

 

Voorbeeldje

Een voorbeeldje. Jij bent er natuurlijk al lang aan gewend dat die luie stoel daar staat, maar voor ‘vreemden’ lijkt hij misschien net wat in de weg te staan of belemmert hij de blik. Door de stoel op een ander plekje neer te zetten, dichter bij de muur bijvoorbeeld, blokkeert hij de doorgang niet langer en ook kan je nu makkelijker vanuit de eethoek naar het zitgedeelte kijken.

 

Creëer ruimte

Wanneer je huis bezichtigd gaat worden, heb jij van te voren nogal wat te doen om het huis er zo goed mogelijk uit te laten zien. Wat je daarbij niet uit het oog moet verliezen is het belangrijkste doel hierbij: het creëren van ruimte. Misschien staan je huis wel erg vol met meubels en kan je er amper meer langs af lopen. Laat dan de belangrijkste meubels staan en haal alles wat niet strikt noodzakelijk is weg. Je maakt het huis dan leger wat er meteen een stuk ruimtelijker uitziet. Hetzelfde geldt voor de accessoires en spullen in de kast.

Hoe meer je eruit haalt, hoe meer ruimte je lijkt te hebben. Als je dan eenmaal een aantal meubels uit de kamer hebt weg gehaald, dan kijk je eens kritisch naar hoe de overgebleven meubels in de ruimte staan. Wellicht kan je er een beetje mee schuiven, zodat je ook met de opstelling van de meubels meer ruimte kan creëren. Je hebt letterlijk meer ruimte om door de woning te lopen en bovendien is het in optisch opzicht een groot voordeel als de inrichting ruimtelijker is.

 

Kies voor 1 duidelijke functie per ruimte

Waar je bij het inrichten van de verschillende kamers rekening mee moet houden is dat het in één blik duidelijk moet zijn wat de functie van de kamer is. In de woonkamer verwacht je vanzelfsprekend een eettafel, een kast en een zitgedeelte met televisiemeubel. De slaapkamer spreekt ook voor zich met een bed, een kledingkast en wellicht nog een of twee stoeltjes. Je extra kamer of zolderruimte kan je inrichten als logeerkamer, hobbyruimte of werkplek.

Zorg er in ieder geval voor dat al deze ruimtes niet te vol staan. We kunnen het niet genoeg benadrukken, je creëert daarmee ruimte. En niet alleen dat, hoe meer andere meubels en spullen er in de ruimte staan, hoe meer de functie van de kamer verdoezeld wordt. Een sobere inrichting van de kamers waarbij de functie meteen duidelijk is, maakt het voor kijkers makkelijker zich voor te stellen hoe zij het huis zelf zouden inrichten.

Download hier onze gratis checklist