Zelf je woning klaar maken voor bezichtiging met de kijkers van je huis
✔ Afspuiten van de muren maakt het weer netjes.

Wanneer je je huis te koop hebt staan, zal je vroeg of laat te maken krijgen met huizenzoekers die jouw woning willen komen bekijken. Het dan aan jou om ervoor te zorgen dat het huis er op zijn best uitziet en dat alle goede punten van het huis benadrukt worden.

Veelal zal de makelaar je instructies geven over wat je aan voorbereiding kan doen wanneer er een bezichtiging gepland staat. Om je vast op weg te helpen, vind je hier alvast een korte checklist voor het in orde maken van je huis.

 

De checklist

Rommelige woning keuken
Rommel is grote afknapper om een bezichtiging in te plannen.

Tip 1. De eerste en meest logische, tip gaat over het schoon maken van je woning. Wanneer er mensen je huis komen bezichtigen moet je ervoor zorgen dat alles keurig netjes is gepoetst. Een huis waarin niet is gestofzuigd, er vieze vaat op het aanrecht staat of er vlekken in de badkamer zijn, zal een kijker afschrikken. Niemand wil in een vies huis wonen toch?

Tip 2. De tweede tip luidt: creëer ruimte. Als je erg veel spullen in je huis staan zal dat de koper afleiden. Hij ziet zoveel dat hij de ruimte en de mogelijkheden daarvan niet goed kan inschatten. Heb je veel meubels staan? Haal er dan een aantal weg en sla die vast op.

Tip 3. Zorg voor licht. Wanneer je ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk licht de kamers binnen kan stromen, doe je de gordijnen helemaal open. Mocht er zich in jouw woning een ruimte bevinden met maar kleine of misschien zelfs geen ramen, dan doe je alvast een aantal lampen aan. Op die manier is de kamer ook goed verlicht. Doe het licht alvast aan voordat de kijkers er zijn. Zo zien ze meteen wat voor ruimte het is wanneer ze hem betreden. Waarom is voldoende licht belangrijk? Het antwoord is heel simpel, de kijkers kunnen beter zien wat ze kopen. Bovendien lijkt een lichte ruimte groter.

Tip 4. Wanneer je een huis betreedt zal je altijd direct de geurtjes van het huis ruiken. Een goede indruk maak je met een huis dat fris ruikt. Daarom hoort op jouw checklist te staan dat je je huis goed moet luchten voor een bezichtiging. Daarnaast haal je alle bronnen van onfrisse geurtjes weg. Zo maak je alle prullenbakken leeg en haal je de kattenbak of hondenmand even weg. Zet wat lekker ruikende bloemen neer of zet een licht geurende reukkaars neer.

✘ Letterlijk alle lijsten hadden weg gemogen.

Tip 5. Maak je huis gezellig. Een van de belangrijkste dingen die je kan doen voor een bezichtiging is zorgen voor sfeer. Die bos bloemen die je voor de lekkere geur hebt neer gezet, laat je huis er ook nog eens gezellig uitzien. Leg een paar kussens op de bank om het er knus te laten uitzien. Maar let erop dat je er niet teveel neer legt, het moet er immers niet rommelig uit gaan zien.

Tip 6. Vergeet de tuin niet. Nu je alles binnenshuis in orde hebt gemaakt, is het tijd om ook eens naar de tuin te kijken. Maai het gras, snoei grote struiken terug zodat ze de tuin niet overwoekeren en zet wat vrolijk gekleurde plantjes neer. Jij laat op die manier zien dat het in de tuin net zo fijn toeven is als binnenshuis.

 

Laat de kijkers maar komen

Heb je al deze punten afgewerkt? Dan zal je versteld staan van hoe goed jouw huis eruit ziet na al jouw harde werk. Een schoon, opgeruimd en fris huis zal bij de huizenzoekers een goede eerste indruk maken. Je hebt het huis overzichtelijk gemaakt. Je hebt sfeer aangebracht om de kijkers te laten zien dat het een fijn huis is om in te wonen. Het huis is er helemaal klaar voor. Dus laat die kijkers maar komen.

Volledige lijst bekijken? Klik hier